Azsia(rol)

Azsia csodalatos. Legalabbis amit eddig lattunk belole. Annak ellenere, hogy Kambodzsa alapvetoen vegyes, bennem szemely szerint leginkabb szomoru erzeseket keltett, megis azt mondom, semmi penzert nem hagytuk volna ki az Angkort, (Siem Reapben), sem a Gyilkos Mezoket (Killing Fields), sem pedig a Nepirtasi Muzeumot (S21 Genocide Museum). Joval kozelebb hozta azokat a borzalmakat, amikkel az itt eloknek szembesulniuk kellett, hogy tulajdonkeppen minden itt elo csaladot erintett a nepirtas, es a bizalmatlansaguk, kevesbe meleg vendegszeretetuk talan ebbol adodik. Vannak, akiknek nagyon pozitiv tapasztalataik vannak a fovarossal kapcsolatban, mi nem kozejuk tartozunk. Az egesz varos hangulata szamomra osszessegeben szomoru volt. Persze, latszolag vidaman tornaztak az idos nenik es bacsik egy onjelolt fitness oktato esti, a foteren tartott edzesen, vasarnap este osszegyultek es vacsoraztak a parkokban, megsem ereztunk felszabadultsagot, konnyedseget a levegoben. Minden olyan volt, mintha csak ugy tunne, hogy minden rendben ebben az orszagban. A feliratok (Say No To Corruption! - Mondj nemet a korrupciora!, Say No To Drugs! - Mondj nemet a kabitoszerre! Everybody is equal. - Mindenki egyenlo.) akar pozitiv jelentest is hordozhatnanak, megis inkabb ugy tunt, egy diszlet reszletei. A legnagyobb meglepetest az okozta, mikor rajottunk, a harom orszag kozul Kambodzsa fovarosa volt a legdragabb kirandulasunk, illetve, hogy a fejenkent 35$-ert kivaltott kambodzsai vizumunkkal, alig tartozkodtunk egy hetet az orszagban. A magam reszerol, hiaba allt minden sarkon ket felfegyverzett katona, nem ereztem biztonsagban magam a fovarosban, de lehet hogy eppen pont ezert. Siem Reap mas, a helyiek felismertek, az Angkor Wat vonzza az embereket, igy erre az erdeklodesre tudnak epiteni. Lenyegesen baratsagosabbak, kommunikativabbak voltak, mint a fovarosban, a szallashelyunkon pedig kivalo szervizben reszesultunk, mind a recepcio, mind a felszolgalo szemelyzet reszerol. Kedvesek, oszintek, baratsagosak, segitokeszek, jol beszelnek angolul. Utobbi sokban megkonnyiti a dolgunkat, mert az utazas alatt talalkoztunk elrettento peldakkal, felreertesekkel, amik mind mind abbol adodtak, hogy az illeto (recepcios, sofor, tuk tuk sofor) nem tudott angolul. A varos maga sokkal tisztabb, az utcan kaphato etelek, gyumolcslevek hivogatobbak, mint a fovarosban. A fovarosban szerzett negativabb elmenyek hatasara nem latogattuk meg peldaul a strandokat, partokat, Sinahoukville pedig szinten kedvelt celpontja az utazoknak. Ennek ellenere senkinek nem mondanank, hogy ne latogassa meg ezt az orszagot. Minden, meg  kevesbe pozitivabb tapasztalatok is elmenyekke alakulnak, es sokat tanulhatunk beloluk. 

Legyunk oszintek. Kisse kontroll manias vagyok. Nagyon szeretem, ha a dolgok ugy alakulnak, ahogyan eltervezem, nem orulok a varatlan, tolem fuggetlen esemenyeknek amelyek aztan teljesen masfele terelik oket, es nem talalnak vissza az altalam kialakitott mederbe. Ezt a medernek nevezett kis valamit ugy mostak el az azsiai tortenesek, mint... nem elek termeszeti katasztrofakra utalo hasonlatokkal, foleg, mert tegnapelott kaptam egy akkor pofont a hullamoktol, hogy szo szerint a homokba haraptam... lehet, hogy ezegyszer a fu kellemesebb lett volna... szoval, tudjatok. Azsia mindent felborit. Rendben, vasarolhatsz te egy buszjegyet, a busz ugysem akkor fog elindulni, amikor te gondolod. Lehet hogy haromnegyed oraval kesobb, lehet, hogy negyed oraval elobb. Csatlakozas? Majd masnap! Soha, semmi nem ugy alakul, ahogyan vartad, vagy elkepzelted. Mindennel van sokkal jobb, es amikor azt hiszed rosszabb aligha, az adott varos "gondol egyet, a szemedbe nevet es pofonvag". Amikor Thaifoldre erkeztunk, buszrol le, buszrol fel, kambodzsai, thai hatar, kerdoiv kitoltese (ki vagy, miert jossz, honnan jossz, hol fogsz lakni, ki lesz a vendeglatod, mi az otthoni lakcimed, meddig maradsz az orszagban, hova mesz utana... ugye dolgozni nem akarsz itt?!), minibuszba zsufolodas, razkodas Bangkokig, dugo dugo hatan, egy taxisofor akinek fogalma sem volt hova megy (nem egyedi eset, Thaifoldon elofordul), gondoltam, hogy ez nem lesz egy sima terep. Nem is volt az. A varazslatos orulet kifejezes talan helytallo, mert ebben az orszagban lattunk egy par varost, embert, olyan dolgokat amiket otthon, Europaban talan soha. Itt nem feltetlenul a ping pong showra gondolok, foleg, hogy az kimaradt. Itt rajottunk, hogy a tundermesek, amik mar tenyleg csak nyomokban maradtak fenn, a napi par dollart kereso tuk tuk soforokrol, arusokrol reg nem leteznek, talan sose voltak. Ez mind uzlet. Ennek ellenere helyesek, de nyomokban se hasonlitott peldaul a JJ Market arra, amit elkepzeltunk. Annak ellenere imadtuk a forgatagot. Hogy miert is irtam le mindezt? 

"Kis" bevezeto a kovetkezohoz, nehany tapasztalat, amit az eddigiek alapjan magunkenak tudhatunk, a teljesseg igenye nelkul:

1. Amin nem tudsz valtoztatni, azon ne idegeskedj feleslegesen (a mantram... viccet felreteve: a busz akkor indul, amikor a sofor gondolja, es addig visz, amig meg nem all... milyen egyszeru nem? Az is lehet, hogy egy palyaudvaron, ha fix jaratrol van szo, de ha a repteren szallsz fel, lehet hogy par kilometert gyalogolni kell, vagy, ahogy a sofor mondja, hivj taxit!)

2. Mindig legyen nalad keszpenz! Ez kulonosen igaz azokra, akik nem tul jok a kodok memorizalasaban, illetve sokszor elofordul, hogy egyszeruen nem fogadjak el a kartyat.

3. A biztonsagi orok nem rendorok, meg ha az egyenruhajuk hasonlo is.

4. Torodj bele, hogy at fognak verni. Mivel altalaban a nagyobb boltok kivetelevel keves arun van feltuntetve, mennyibe kerul, egeszen biztos lehetsz, hogy turistakent tobbet fogsz fizetni, legyen akar csak par cent, dollar. Tuk tuk, taxi szinten ugyanez a kategoria.

5. Let it go. Barmifele rossz elmeny er, engedd el es ne hagyd hogy ranyomja a belyeget a kovetkezo utazasodra. Az elet tobb teruletere is igaz lehet.

6. Hasmenes, laz, megfazas, majdnem garantalt. Ha meguszod, szerencse, ha nem, kezet foghatsz sok sok mas turistaval. Altalaban imadjak a legkondit, a belso tereket atlag 15 fokra lehutik, nem art, ha mindig van keznel pulover. Vicces, ha kinnt 35 fok van, de kesobb halas leszel erte.

7. A Kambodzsaban (es valojaban mindenhol) kaphato Tigrizs Balzsam borzaszto szagu, de hatasos megfazas ellen.

8. Rengetegen gyujtik a muanyag dobozokat, vagy femeket, szoval igazan jot tehetsz, ha ezt odaadod az illetonek, akiket a hatalmas zsakokrol ismerhetsz fel, hozzateszem, otthon is.

9. Ne itelkezz: girlfriend feeling, gogo barok, kupik, ladyboyok, nyilvanos full, orr tisztitas, padlora orrfujas zsebkendo nelkul a szomszedos asztalnal, bofoges, szipogas, kozteruleteken valo kisebb, nagyobb dolog elvegzese, olyan dolgok elfogyasztasa, amiket te akkor sem ennel meg ha kinoznanak, kozlekedesi szabalytalansagok, sorolhatnam. Egy idegen orszagban vagy, azert jottel, hogy megismerd, nem hogy megvaltoztasd a kulturajukat, szokasaikat!

10. A vietnamiak kozlekedesi stilusat nekem talaltak ki, a kaoszban lakozik a rend jelszoval.

11. Minden rosszban van valami jo: soha nem volt olyan napunk, amikor nem nevettunk valamin, amikor nem tortent valami, ami megmosolyogtatott.

12. Tiszteld a hagyomanyokat, szokasokat: peldaul vedd le a cipot, ha valakinek az otthonaban szallsz meg (homestay-ek), vagy ha latod hogy egyes uzletekben az eladok is a bolt elott hagyjak a sajatjukat. A templomokba mindig illo oltozetben menj be, ha megsem, ne tiltakozz, vedd fel, amit adnak, akar nagy, akar kicsi...

13. Tanulj meg par szot az adott orszag nyelven.

14. A tomegkozlekedes izgalmas, az alvo busz nem igazan alvasra valo, a csomagjaidat pedig eberebben orizd, mind barmikor, Hueban meg a labamhoz kotottem a taskat, ez eleg jonak bizonyult.

15. Ha nem is vagy elegedett valamivel, mosolyogva mindent konnyebben el tudsz rendezni. Jo pelda erre amikor nem volt melegviz a szobankban Bangkokban, es sokadik nekifutasra sikerult csak cserelnunk. Mosolyogva, kezzel labbal mutogatva (itt is voltak nehezsegek, mert a szemelyzet nem igazan beszelt angolul), de a vegen mindenki elegedett volt. Mi azert, mert vegre tudtunk zuhanyozni, ok meg azert, mert vegre hagytam oket tevet nezni.

16. A tiszta ivoviz ajandek. Sokkal elokelobb helyet foglal el a listan.

17. Enni jo. Szinten.

18. Minden nap er valamilyen meglepetes, minden nap latsz valamit, amit addig soha.

19. Ne legy naiv! Mashogy is irhattam volna, szeljegyzet magamnak.

20. A csipos szosz mindenre gyogyir, de leginkabb - sok minden megelozheto vele! 

Folytatas (lehet hogy) kovetkezik.

Címkék: Azsia