Part, BBQ, Papucs, Kagylok

Szoval Mui Ne... a napjaink a buvos negyes jegyeben telnek, part - a nagybetus PART, ahol meg Dicaprio is orommel lazulgatott volna, ha nem epp Thaifoldon jatszodik a film, BBQ - HILL SMOKERIA - remek burgerek, a pulled porkra csak izben emlekezteto, nevezzuk igy vietnami pulled pork, hazi sultkrumpli, jalapeno majonez, koktelok, a kicsiknek 7Up. Ebedre es/vagy vacsorara tokeletes hely, homokos talajjal, tavol a parttol, laza hangulat, kedves szemelyzet, rengeteg konyv, ping pong asztal, alkalmankent Johnny Cash szol. Papucs - lassan hozzaszokunk, hogy kenyelmes allando viselet, akar epitkezesen valo munkahoz is, bar azt meg nem probaltuk ki. Kagylok - picivel nehezebb a taska, mert bizony akadnak itthagyhatatlan darabok, gyonyoruek, oriasiak, a masodik nap kornyeken jottem ra, hogy tulajdonkeppen egy neni altal kiszort darabok kozul valogattam eddig foleg, es nagyon orultem, hogy milyen sokat vet partra a viz, aztan rajottunk, valaki nagyon koran kelt es sokat szorgoskodott, mig en ezeket del korul kihalasztam a nagy kupacokbol. 

Az elso ket esten mexikoit vacsoraztunk, egy helyes El Latino nevu helyen, amit erdemes kiprobalni, kellemes, vidam hangulatu hely, az etelek jok, de semmi tobb. Valojaban Mui Ne azon resze ahol mi lakunk, egy laza, fiatalos szorfparadicsom, tele olyan arcokkal, akikkel leforgathatnak a Dogtown Urai masodik reszet, ami persze lehetetlen, mivel egy igaz tortenetrol van szo, es szegeny Mr. Adams se lenne mar rajta a stablistan. Es ok szorfosok, leginkabb, bar egy ket gordeszkast is lattunk. A homokduneket emlitik kulonleges latvanyossagnak a varostol nem messze, nem latogattuk meg oket, sot, bevalljuk toredelmesen, strandoltunk, es ettunk, es nem igazan kerult elo fenykepezogep sem, mert csak egyszeruen orultunk annak, hogy ezen a csodalatos helyen vagyunk. Vagyunk. Most. Es nem tervezzuk a kovetkezo lepest, hanem elvezzuk, hogy egy helyben "ulunk", es igazabol semmi nem tortenik, kozben megis mindig tortenik valami. 

Penteken hagytuk el Mui Net, 6 ora mulva mar Nha Trangban voltunk, amit leginkabb a buvarkodni vagyok keresnek fel, de rengeteg csalad is nyaral itt, a hatizsakos fiatalokon kivul. A sleeping bus mindig egy kulonleges elmeny. A negyedik ora utan mar kezdett kicsit kenyelmetlenne valni, el sem tudom kepzelni milyen egy 3 napos ut. Mondjuk, minimum annyi lenne innen Hanoi. Miutan leszalltunk es rajottunk, a hatalmas partot nem szegelyezik resortok, szabadon jarhatsz, kelhetsz a homokban, oriasiak a hullamok, es a varos is eleg pezsgo, ugy dontottunk, ez rossz nem lehet, de nem artana megtalalnunk a hotelunkat sem. A mienk a Golden Sand. Minden mast megtalaltunk: Golden Beach, Golden Rain, de a mienk valahogy kiesett a latokorunkbol. Miutan sikerult bejutnunk a muanyag szekekkel, asztalokkal, helyi bufekkel telitett kis utcaba, mar a hotel sem tunt olyan eldugottnak. Vegig ott volt az orrunk elott. Szuper kis hotel, a parttol par lepesre, kenyelmes szoba, ablak (!!), a furdoszobat eleg erdekesen oldottak meg, mert tulajdonkeppen egy ablak van a falon, ami elott bar van fuggony, ha a villany eg a furdoszobaban, minden mozdulat tisztan kiveheto. A negyedik emeleten lakunk, es a lift is mukodik. Azt mar Mui Neben eszrevettuk, hogy a nyaralovarosok kedvelt celpontjai az orosz turistaknak, de itt mintha mindez megsokszorozodna, mert gyakorlatilag minden oroszul van felirva a tablakra, es elobb szolnak hozzank oroszul, mint angolul. Egy matrjoskaval a labfejemen ez nem kinos.

A szombati nap strandolassal telt, a parti arusok oriasi figurak, volt egy idosebb no, aki mangot, banant es ananaszt arult, mindezt enekelve, kiabalva, majd mikor mondtuk, koszonjuk, nem kerunk, kaptunk egyet egyet a hatsonkra. Majd a neni nevetve tovabballt. Hogy ne mindig az unalmas "no thank you" valaszt adjam, neha bedobok egy... "en nagyon szeretnek, csak hat, a baratom nem engedi, o a fonok...", ezen altalaban mindig jokat nevetunk, mint azon, hogy a "masssssszaaa? (masszazs?)" kerdeseket rendszeresen a Kornelhoz iranyitom, akinek aztan "meg kell kuzdenie" a masszornok hadaval, en meg jokat nevetek magamban, de most az egyik arus, aki kepeket probalt nekunk eladni mindezt eleg komolyan vette, mert kioktatott minket, hogy ez nem igy mukodik, a ferfi soha nem fonok, mert "az elso a gyermek, aztan a no, aztan az edesanya, es csak utana jon a ferfi"... zene fuleimnek, a mellettunk fekvo ausztral paros noi tagja elismeroen bologatott, ok vettek is ket kepet. Meg azelott. Dehat zsenialis szalloige lett ebbol a mondatbol. Szoval erdekes emberek, helyzetek mindenhol vannak, szerencsere mar a masodik napon jutott beloluk boven. A napot aztan a Ganesh nevu indiai etteremben zartuk, ahol valoszinuleg eletunk eddigi legjobb indiai vacsorajat fogyasztottuk el, onmagamtol meroben eltero modon egy vegetarianus fogast valasztottam, Kornel evett egy egesz thalit, ami nem kis teljesitmeny, naan kenyerrel, rizzsel, ketfele curryvel, csirke tikka masalaval. Fantasztikus volt. Annyira intenziv es sokfele izu volt a vacsorank, annyi szin volt benne, hogy meltan helyet kapott a top 10-ben. Biztosan visszaterunk meg.

Ma vasarnap van. Hideg napra ebredtunk. Szel, oriasi hullamok, amik mar epp a parton levo lepcsoket verdesik, a palmafak hihetetlen szogben meghajlottak a szelben, a helyiek teli kabatban (es papucsban, mezitlab), a turistak meg a piacokon, boltokban mulatjak az idot. Soha jobb idojarast egy mozihoz! Megneztuk az Erdo c. horrorfilmet, ket popcorn, jeges cola es a csaladi csomaghoz jaro szaritott marhahus, meg egy par lelkes ember tarsasagaban, akik hasonlokepp feltek, mint mi, a meglehetosen kicsi, nem 15 fokra hutott, baratsagos moziteremben. A film amugy egyszer nezheto kategoria. Mivel ma nem tudtunk strandolni, csak setaltunk es kicsit felfedeztuk a varost, boven van latnivalo, igy a borusabb napokon sem unatkozunk majd. Az estet megint a Ganeshban zartuk, elotte kimentunk a partra, oriasi vihar van keszuloben. Meglatjuk, mit hoz a reggel.

Címkék: Mui Ne, Nha Trang