Hetfo esti laz (Chiang Mai/Chiang Rai/Arany Haromszog)

 A vendeglatasban dolgozok szamara (altalaban delutanra jarunk dolgozni) a reggel 6 orai ebredes kisse szokatlan, igy barmi is tortenik, mindig kerdojelek vannak a fejunkben, vajon jol allitottuk e be az orat. A valasz igen, indulas a buszhoz, persze jo azsiai szokashoz hiven (ezuttal, csak) negyed ora kesessel befutott az utazasi iroda ele, majd hotelenkent felvette az utasokat, minket kiveve, mert a mi kis gueshouseunk kicsit kiesett a 'korbol'. Tehat ket orosz, ket chilei, ket izraeli, ket canadai, egy vietnami es ket amerikai utitarssal kiegeszulve, valamint Steve-vel, az idegenvezetovel es Christiannal a soforrel, elindultunk a nagy utra. Chiang Maitol 180 km-re fekszik Chiang Rai, egy kozepes meretu varos, Mengraj kiraly 1262-ben alapitotta az orszag elso fuggetlen kiralysagakent. Ez Thaifold legregebbi varosa, 34 evig mukodott kozpontkent, mivel kesobb Mengraj kiraly athelyezte a fovarost Lamphunba, majd Chiang Maiba. 1786-ban Chiang Rai a Sziami Kiralysag resze lett. A fobb nevezetessegek a Kok folyo partjan talalhato ovarosban lathatok.

A tura elso allomasa a Wat Rong Khun volt, amit a turistak leginkabb Feher Templomkent tartanak szamon. A szigoru oltozkodesi eloirasok a templom teruletere is ervenyesek, tehat a short nem ajanlott, de ha megis elkoveti valaki ezt a hibat (en), akkor 100 THB - os letetert, plusz 20 THB-ert, amit nem kapsz vissza, berelhetsz egy csinos feher szoknyat, ami onbizalomtuningolasnak sem utolso, hiszen 1, "orok igazsag, hogy a feher mindenkinek remekul all" 2, remek erzes, amikor a holgy otszor probalja atkotni a derekadon, de ra kell szolnod, a te, meglehetosen europai testalkatod csak a ketszeri szoros atkotest birja, levego nelkul. Szoval, a templomot egy Ajarn Chalermchai nevu Thaifoldon nepszeru es kozkedvelt muvesz epitette. A cel, hogy 80 kovetojevel es segitojevel egyutt felepitsek Thaifold leggyonyorubb templomat, hogy megmutassak a modern thai buddhizmus muveszetenek impozans jegyeit, es valami olyat alkossanak, amire az egesz orszag buszke lehet. A project nagyjabol 16 eve kezdodott, es ma sem ert veget, mert a templom belso falainak munkalatai meg most is zajlanak, a muvesz dolgozik. Igy kerulnek a falra az altala fontosnak velt, tortenelmi jelentosegu esemenyek szereploi, hogy a jovo generacioja is megismerje azokat a merfoldkoveket, amelyek a jelent befolyasoljak. Igy kerul a falra, a teljesseg igenye nelkul, csak nehany azok kozul, akiket mi lattunk: Michael Jackson, George Bush, Osama Bin Laden, a World Trade Center, Batman. A rendkivul nepszeru epuletet tobb szazan latogatjak naponta.

sam_8012.JPG

 

sam_8028.JPG



A kovetkezo allomas az ebed, az altalunk csak szociologiai tanulmanynak nevezett svedasztal, ami kepes kihozni az emberekbol a jot, a rosszat, de a legrosszabbat is. Meglepoen finom es kellemes volt az ott toltott korulbelul 1 ora, majd ket perc utazas utan megerkeztunk Sop Ruakba, az Arany Haromszog csucsaba. A terulet valojaban tobb szaz negyzetkilometeres, es hosszu idon at az opium es a heroinkereskedelem kozpontja volt. Az opium nagy reszet ma mar Mianmarban es Laoszban allitjak elo. A mianmari hataron mukodik egy kaszino, amit az idegenbezetonk nemes egyszeruseggel csak Vegasnak nevezett. A hajos turan nem vettunk reszt, igy volt egy kis idonk, hogy felfedezzuk a vizpartot, lassuk az orias es a neveto Buddha szobrokat, vegyunk egy uj inget Kornelnak a gyujtemenybe, megnezzuk a piacot a kikotoben.

 

sam_8090.JPG

Egy ora mulva elindultunk visszafele, megcsodaltuk a kilatast Mai Saiban, majd egy falucska kovetkezett, ami azt hivatott megmutatni, hogy elnek a helyiek az erdo melyen, persze megfelelo ellenszolgaltatas (penz) fejeben kozelebbrol is lathattad. Nem kedveljuk kulonosebben az ilyen dolgokat, mert a bazar sorban okostelefonnal jatszo mezitlabas gyerekek nemikepp ellentmondanak mindennek, es nem hiszem, hogy forditott esetben boldog lennek, ha europai/amerikai turistak az arcomba tolnanak egy fenykepezogepet, mikozben mondjuk mosogatok. De csak azert sem fogok egy taskat vagy ruhat vasarolni, mert ezeket itt keszitik, holott kettovel azelott mar lattuk mindezt egy masik vasarban. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem erdekel mindaz amit latok. De nem tamogatjuk ezt azzal, hogy jegyet valtok arra, hogy kozelebbrol lassam a falut. Hiaba elnek valoszinuleg ebbol, ez nem az a fajta turizmus, amire mi vevok vagyunk.

Hazafele Kornel belazasodott, csak hogy ne unatkozzunk, igy erkezes utan rohantunk a gyogyszertarba lazmeroert (amit otthonrol hoztunk meg Vietnamban kiesett a versenybol), es gyogyszerert.

Ma kedd van, holnap reggel indulunk Bangkokba, ket napot toltunk ott (ismet Sathorn negyed, juhe!), amig kicsit osszeszedi magad es elindulhatunk busszal Pattaya fele. Mar nem irom le, mik a terveink, ugyis atrajzolodnak. A mai nap a quesadillas - e, megpedig a chorizos, extra csipos valtozate, egy kis gyogy mexikoi tex mex a hangzatos, El Diablos nevu bufebol. Nincs mit tenni, olykor a streetfood sem segit. Amig Mel Gibson egy hod babuval beszelget a teveben, gyorsan felkerulnek ezek a bejegyzesek, ki tudja mikor lesz ujra ilyen gyors internetunk. Keszultem meg Szilveszter elott egy ev osszegzessel magamnak, de aztan 31-en annyifele jartunk, hogy teljesen kiment a fejembol. Talan, ha lehet ilyet mondani, igy januar 5-en, az volt a legnagyobb tanulsag szamomra, hogy soha nem szabad nem a megerzeseimre hallgatnom. Regen azt gondoltam ezt csak azok mondjak, akik nehezen tudnak donteni, de rajottem, eddig mindig beigazolodott amit ereztem, es ha nem hallgattam ra, en huztam a rovidebbet. A mai megerzesem az, hogy a mexikoi etel nem lehet rossz. Nem is volt. Kornelnak mar csak 37.5 a hoemelkedese.

Lehet, hogy a vacsorank is ez lesz?!